Typiskt från Österrike?
Nu när vi bor i staden tycker vi det är lyxigt med nybakat bröd och speciellt croissanter, som uppskattas stort av alla i familjen. Men i Wien heter de inte så, utan "kipferl". Jag kunde inte låta bli att Googla och Wikipeda det.
Av dessa källor kunde jag väva en tråd från Turkiet till Danmark... Baklavan erövrade habsburgarna av turkarna på slagfältet och skapade kipferln (gifel) som så småningom nådde Paris via Marie Antoinette (dotter till Österrikes mäktiga kejsarinna Maria Theresia) och då fick namnet "croissant". "Danish pastry" är återigen en modifierad variant av baklavan som perverterade det ur-danska genom en bagarstrejk vilken tvingade danska arbetsgivare att ta in arbetskraft från utlandet, närmare bestämt Österrike. Då som nu gör danskarna sig kända genom att integrera utländska element i sin kultur ;) *smaskens*
Källor:
http://de.wikipedia.org/wiki/Kipferl
http://en.wikipedia.org/wiki/Danish_pastry
http://en.wikipedia.org/wiki/Croissant
PS: missa inte det sanna eller osanna inlägget om hur Iranska fackförbundet döpte om dansk wienerbrö till "profeten Muhammeds ros"!
Här sitter man och biter på naglarna..när kommer "det sanna eller osanna inlägget om hur Iranska fackförbundet döpte om dansk wienerbrö till "profeten Muhammeds ros"?
SvaraRadera